26 милиона за бюджета на Община Созопол приеха на сесия днес
Автор: Екип Burgas24.bg 16:22 / 05.03.2009Коментари ()839
©
26,3 млн. лева е бюджетната рамка на община Созопол за 2009 година, която днес бе приета от съветниците на 23- то редовно заседание на Общински съвет- Созопол.

Проектобюджетът бе обсъден предварително по комисии, като в хода на разискванията са направени и няколко промени предложени от общинските съветници от Коалиция „За селото".

Реалното увеличение на бюджета за 2009 година е 24,61%, като в него са включени преходен остатък от бюджета за 2008 година 4,3 млн. лева, 6,3 млн. лева от Републиканския бюджет и собствени приходи на стойност 15,7 млн. лева. Най- обсъждана по време на общинската сесия бе капиталовата програма, като основните акценти в нея бяха представени пред общинските съветници от кмета Панайот Рейзи. Близо 1,3 млн. лева са предвидени за Търговския център, който трябва да приюти след сериозен ремонт Социалните служби, бюрото по труда, служба „Земеделие" и др. За реконструкция на стадиона и изграждане на нова настилка са предвидени 1,1 млн. лева. За инфраструктурата и благоустройствени ремонти на територията на цялата община са заделени близо 3 млн. лева. В бюджета отново има средства, около 400 хиляди, за изготвяне на проекти. За дейност „Чистота" са предвидени малко над 2 млн. лева, като в тази сума са предвидени средства за стартирането на работата на новото депо в началото на април и за закриване на старото депо, чиято реколтивиране ще започне през есента.
Близо 6 млн. лева от собствените приходи на общината са предвидени от продажба на общински имоти. Това предизвика разнопосочни реакции от страна на общинските съветници, които изразиха опасения ,че поради икономическата криза в момента цените на имотите не са атрактивни, а пазарът съвсем е замрял. Кметът Панайот Рейзи подчерта ,че до сега не е продавана общинска земя, а застроени имоти които общината продаде миналата година много изгодно. В момента има интерес към останалите 20 апартамента и към имоти в селата Извор и Равна гора- заяви още кметът.
В хода на дебатите се очерта и противоречие между част от общинските съветници, които изразиха несъгласие по отношение политиката на общината към селата. Според съветниците от БСП за селата се отделят много повече средства, а според тях основният акцент трябва да бъде Созопол, защото приходите в общинския бюджет се формират от града. Съветниците от ГЕРБ изразиха пълно одобрение на бюджета, но и те пожелаха през следващите две години основният акцент да бъде Созопол."Селата ни в момента са на ръба и ако точно в този момент не се възползваме от европейските програми и не насочим вниманието си към техните проблеми, ситуацията ще стане необратима"- заяви в защита на философията на новия бюджет кметът Панайот Рейзи.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/26-miliona-za-byudzheta-na-Obshtina-Sozopol-prieha-na-sesiya-dnes-79978
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.