Областна администрация с награда от Министерски съвет за ефективна политика
Автор: Екип Burgas24.bg 13:25 / 17.02.2009Коментари ()540
© Burgas24.bg
Областна администрация Бургас получи първа награда от обявен конкурс на Министерски съвет на тема „Доброто взаимодействие - залог за ефективна политика на местно ниво". В националния конкурс администрацията участва с добра практика на Морския аварийно - спасителен отряд - Бургас.

В конкурса, обявен от Дирекция „Стратегическо планиране и управление" на Министерски съвет, съвместно с Катедра „Публична администрация" и Научноизследователския сектор при Софийски университет „Св. Климент Охридски", са постъпили общо 12 практики от 10 областни администрации. Комисия ги е оценила и класирала на първо място добра практика, представена от Областния управител на Област Бургас на тема „Морски аварийно - спасителен отряд - Бургас".

Като израз на особената важност на инициативите за подобряване на координацията между областните управители и териториалните звена на централната администрация, министър- председателят ще връчи грамоти на трите най- добри практики на 20 февруари, петък в София.

За провеждане на спасителни работи и организиране на взаимодействието между морските и бреговите сили и средства в Бургаска област със заповед на Областния управител Любомир Пантелеев от 28.02.2007 г. е създаден „Морски аварийно - спасителен отряд- Бургас" (МАСО - Бургас).

За оптимално структуриране и техническо обезпечаване в състава на МАСО- Бургас участват ръководители, експерти и служители от 14 различни организации- както представители на изпълнителната власт, така и държавни и частни предприятия, които подсигуряват част от необходимата техника.

Основната задача на МАСО е поддържане на готовност за действие и своевременно оказване на помощ, както на бедстващи плавателни съдове, така и при ликвидиране на последствията от аварии и инциденти свързани с разливи и замърсявания с нефтохимически и други опасни химически продукти във водите на Черно море.

След създаването си и в резултат на случаите, в които МАСО- Бургас реално и успешно взе участие в преодоляването на негативни последствия от възникнали аварии, организацията се превърна в пример за една добра инициатива за институционално сътрудничество и публично- частно партньорство при интервенции за гражданска защита в случаи на значителни бедствия, които изискват спешни действия.

Добрата организация в МАСО- Бургас осигурява достатъчна готовност и ресурси за посрещане на бедствието или значително ограничаване на щетите от него. Чрез обединяване на усилията на Областния управител и териториалните звена в област Бургас МАСО- Бургас осигурява по-надеждна защита както за населението, така и за опазване на околната среда.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Oblastna-administraciya-s-nagrada-ot-Ministerski-suvet-za-efektivna-politika-77645
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.