EVN: Силно завишените сметки за ток са заради нараснало потребление през януари
Автор: Екип Burgas24.bg 13:51 / 16.02.2009Коментари ()955
© Burgas24.bg
Около 75% от клиентите на EVN са със завишени сметки за консумирано електричество спрямо предходните месеци. Това показвали направените анализи на вече отчетените количества електроенергия. От компанията оправдават сериозните сметки с по-голямата консумация през този период.

Причините за по-големите стойности на фактурите за консумирана електроенергия за януари са нарасналото потребление за отопление през януари като период през който настъпва силно застудяване и в резултат на това се отчита голяма консумация на електроенергия, оправдават се от дружеството. Върхова консумация до сега бе регистрирана на 13 януари  2009 година, когато около 20.00 ч. товарът на дружеството достигна 1897 мегавата. 

В този отчетен период се включват коледните и новогодишните празници - период, който традиционно се характеризира с по-голяма консумация на електроенергия от домакинствата, типично за празничните дни. Като правило във времето на тези празнични дни в края на годината се наблюдава завишение на консумацията средно около 30% при битовите клиенти, съобщават още от EVN.

Друга от причините за по-високите сметки е еднократната промяна в графика на отчитане за декември - част от клиентите имат по-кратък период на отчитане от 30 дни за декември, но по-дълъг период на отчитане от 30 дни за януари.

По-голямата стойност на фактурите се определя от по-голямата консумация на електричество през последния отчетен период. Процентът на завишение на стойностите на фактурите е различен и се определя от по-голямата консумация.  

Във всяка издавана от ЕВН България Електроснабдяване АД фактура за електроенергия се съдържа конкретният период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срока на следващо отчитане, срока на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка.

Дружеството напомня, че от 9.02.2009 г. клиентите имат възможност да заплащат фактурите за консумирана електроенергия за януари, т.е. с една седмица по-рано от официално посочената във всяка фактура дата - 15 февруари. Проведените на 16.02.2009 дейности по обслужващите касови салони бяха завършени успешно и касите на дружеството функционират нормално.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/EVN-Silno-zavishenite-smetki-za-tok-sa-zaradi-narasnalo-potreblenie-prez-yanuari-77474
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.