Учени ни предупреждават за Е171
Автор: Екип Burgas24.bg 11:10 / 21.02.2017Коментари ()2774
©
Добавката титаниев диоксид, която се слага в хляба и в дъвките, може да се окаже опасна за здравето, тъй като уврежда нашата имунна система и ни прави по-уязвими откъм инфекции, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Споменатият диоксид уврежда структурата на клетките в червата. По този начин опасните бактерии по-лесно проникват в тях. Титаниевият диоксид се среща в много храни под обозначение Е171. При по-продължителния му прием могат да настъпят опасни здравни последствия, установиха учени от американския университет Бингхамптън.

Добавката влияе на способността на чревните клетки, наречени микровили, да абсорбират хранителните вещества, както и желязото, цинка и мастните киселини. Титаниевият диоксид пречи и на правилното разграждане на поетата храна. Той преминава през стените на червата и достига до други части на тялото.



Още новини от Любопитни новини:
Призна си
15:36 / 26.11.2024

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Ucheni-ni-preduprezhdavat-za-E171-705953
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.