Бургаските ученици не са съгласни с наредбата за вечерен час
Автор: Екип Burgas24.bg 14:06 / 12.12.2008Коментари ()1094
© Burgas24.bg
„Много е рано 20.00 ч., ние нямаме време дори да се приберем от училище; Понякога излизаме до по-късно, ходим на дискотека, но най-много един път в седмицата, все пак сме млади хора, искаме да се забавляваме," така бургаски десетокласници от Търговската гимназия коментират разпоредбата на заместник кмета по образование Йорданка Ананиева разпратена по-рано тази седмица до директорите на всички училища на територията на общината. По силата й на учениците в Бургас се забранява да посещават питейни заведения, дискотеки, интернет клубове и сексшопове след 20.00 часа през зимния сезон. Мярката е превантивна с цел ограничаване на инцидентите по време на предстоящите празници обяснява Ананиева. Според учениците обаче наложения вечерен час е изключително ранен, като се има предвид, че последния учебен час от втората смяна приключва в 19. 30 ч.

Според родителите обаче въвеждането на вечерен час е доста закъсняла във времето мярка. „Къде е детето ми, дали не се с случило нещо, защо не си вдига телефона...", ред въпроси, които терзаят всеки един родител. И то на фона на всички трагедии, на които станахме свидетели у нас, в последно време. Повечето от родителите са категорични, че децата трябва да имат повече контрол. Други смятат, че 22.00 ч. най-късно децата им трябва да са си у дома - да гледат телевизия или да стоят по компютрите, но не и по нощни заведения, където пият или правят други още по-лоши неща.

Оказва се, че освен строги, има и доста по-либерални родители, които не само, че не спазват разпоредения вечерен час, но и не поставят изобщо такъв на децата си.
От няколко години се правят опити да се въведе официален вечерен час за децата до 14 или до 16 години, но реално към момента България няма действащ и ефективен закон за вечерния час на децата.




Още по темата: общо новини по темата: 1
10.12.2008 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskite-uchenici-ne-sa-suglasni-s-naredbata-za-vecheren-chas-69655
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.