Експерти: Фирмите, които приготвят храна за градините и училищата, гледат печалбата, а не качеството
Автор: Екип Burgas24.bg 09:42 / 16.10.2016Коментари ()1291
©
Филии с петна от лютеница и сандвичи с колбас, но действително без колбас. Това са само част от училищните закуски, които през последните дни ядосаха много родители. Вида и количеството на училищната храна обаче, не се определя от фирмата-доставчик или от училището, а от държавата.

Защо храната на децата ни в училище изглежда така, фирмите-доставчици не решават сами. Спазват правила, зададени им от държавата. С какво и колко се хранят децата ни провери екип на Нова тв в едно столично училище.

В 128-мо училище е време за закуска. Като навсякъде и тук закуските се раздават безплатно - на всички ученици от първи до четвърти клас. Фирмата, отговорна за храната, осигурява безплатните закуски, обяда, стопанисва и училищната лафка. Избрана е от Общината, защото училището е общинско.

Храната във всички училища в България се приготвя по рецептурник. Доколко той и правилата в него обаче са адекватни на нуждите на децата? Според Шеф Манчев порциите и количеството на продуктите са крайно недостатъчни.

"Препоръчвам на родителите да хранят децата си в къщи, а не да разчитат на безплатните закуски в училище", каза в предаването "Събуди се" диетологът Ипократис Пападимитракос.

"Цената от 2.70 лева е условно взета, защото има и допълнителни стойности", смята Жоро Иванов, президент на "Евро-ток България". По думите му нормалната цена на едно меню е около 5-6 лева. "Когато храната се консумира от деца тя трябва да е приготвена прецизно. Срещал съм се деца, които не са яли никога риба например", даде пример той.

И двамата експерти бяха категорични, че фирмите, които приготвят храна за детските градини и училищата, гледат печалбата, а не качеството на храната.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Eksperti-Firmite-koito-prigotvyat-hrana-za-gradinite-i-uchilishtata-gledat-pechalbata-a-ne-kachestvoto-676679
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.