Дискусия за "жената в митологията, религията и социалният живот" организира евродепутат
Автор: Екип Burgas24.bg 14:38 / 21.11.2008Коментари ()604
© Burgas24.bg
Кръгла маса на тема „Жената в митологията, религията, културата и социалния живот на западночерноморския ареал" събра в Деня на християнското семейство водещи учени от страната.

Дискусията бе организирана от евродепутатът Маруся Любчева.

Идеята за Кръглата маса се ражда в частен разговор между евродепутатът доц. Маруся Любчева и доц. Диана Радойнова от Шуменския университет. Реализацията й става възможна благодарение на Европейския информационен офис на евродепутатът в Бургас. Консултант по темата е
доц. Диана Радойнова от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски".

Темата „Жената в митологията, религията, културата и социалния живот на западночерноморския ареал" носи в себе си две противоположности, но според доц. Любчева това е така, защото тя като технически ориентиран специалист винаги търси символи и събирането им. Жената и в миналото, и в настоящето винаги е била стожер на фамилията и семейството. И жената стои на брега, но въпреки това тя стои в основата на съзиданието, на развитието.

Принадлежността ни към ЕС и същевременно към един изключителен по своята културна полифония Черноморски регион ни задължава да преоткрием онези ценности и традиции, които могат да направят бъдещето ни по-сигурно и добро именно тук - на брега на уникалното Черно море. Жените в този регион са пазителки на традициите и носителки на съвременните идеи за толерантност и солидарност.

Тези изходни принципи обединиха усилията на Европейския информационен офис на българската депутатка в Европарламента, доц. Маруся Любчева и на няколко неправителствени организации за провеждането на научния форум.

Пленарен доклад на тема „Митът за Хубавата Елена в Южна Тракия" изнесе проф . Иван Маразов. Той акцентира върху това, че от най-древни времена жената винаги е била на почит и особено в старата Европа. Според проф. Маразов именно това е причината водещи американски феминистки да смятат ,че този период трябва да се изучава като един от най-важните в исторически план за развитието на човечеството/.

Кръглата маса е свързана с две дати. Първо с 21 ноември, когато се отбелязва Деня на християнското семейство. Втората е дата е цялата 2008 година, тъй като настоящата година е обявена от Европейския комитет за Година на интеркултурен диалог. Тя е белязана от инициативи и събития, посветени на идеите за обединение, но и за съхранение на културното многообразие в Европа.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Diskusiya-za-zhenata-v-mitologiyata-religiyata-i-socialniyat-zhivot-organizira-evrodeputat-67037
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.