Студенти обсъждат европейското законодателство за младите хора
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 17.11.2008Коментари ()424
Демократичните подходи в европейското законодателство, както и механизмите, които ЕС предвижда, за да помогне реализацията на бъдещите висшисти, обсъдиха на среща в Брюксел студенти от университета в Маастрихт, Холандия с бургаския евродепутат Румяна Желева, която изследва мнението на младежите за условията на Обединена Европа по отношение пазара на труда.

Тя подчерта, че обратната връзка с учащите в системата на висшето образование ще насочат усилията на Европейския парламент да приеме изисквания и директиви за нови стандарти в професионалното обучение.

„В Холандия подобен тип подходи стават все по-разпространени. Единната европейска политика в това отношение би трябвало да се прилага и в останалите страни -членки на ЕС", смятат студентите от Маастрихт.

„България отстъпва в това отношение, защото министерските институции не осъзнават значението на бизнесобучението и иновативните технологии за бъдещите професионалисти", призна Румяна Желева. Според нея основната грешка в родната система е съсредоточаването върху знания, които са неприложими или изостават от новите тенденции, налагащи бързото развитие на технологиите. Очаквам, че следващият просветен министър ще се поучи от ноу-хау метода на Европейския съюз, добави още тя.

Оказа се, че работата доста пъти е за сметка на личния живот на учащите, като те са принудени да работят повече, за да плащат обучение и текущи разходи. В тази връзка Желева обясни, че ЕС тепърва ще развива програмите за стипендии и стимулиране на креативните кадри, които ще са основата за стабилна европейска икономика.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Studenti-obsuzhdat-evropeiskoto-zakonodatelstvo-za-mladite-hora-66421
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.