Представят над 300 марки вина в третото издание на Wine Fest Burgas | ||||||
| ||||||
Тема на тазгодишния Бургаски фестивал на виното е сорт Шардоне. За обявяване на носителя на наградата "Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016", Националната лозаро-винарска камара организира конкурс с професионално жури. Участващите в конкурса вина ще бъдат представени и на конкурса "Изборът на потребителите", който ще направи своя класация. Майсторски класове и дегустации ще водят български и чуждестранни експерти по темите: "Вината на Мелнишкия регион", "Винарската анимация - в избата и в ресторанта", "Българска премиера на интернет платформата Wine & Food Society, "Wine Education Trust в България", "Златните вина на България - дегустация на български вина, медалисти от световни конкурси", "Грузинските вина", "Оранжевите вина" и др. Официален гост на събитието в Бургас ще бъде Игор Бухаров, който е президент на Федерацията по ресторантьорство и хотелиерство в Русия, председател на комитета по ресторантски бизнес, издател на списанието "Виномания", член на Бордоската командерия във Франция, почетен член на академията на "Пол Бокюз" и руската Асоциация на Сомел. Награден с френския орден "Мерит Агрикол" за принос в развитието на висшата френска кухня в Русия. Освен българските, тази година бургаската публика ще има възможността да дегустира и продукти от Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина. За първи път в Бургас ще се предложат за дегустация и така нашумелите оранжеви вина. Носителите на престижни награди от световни конкурси ще представят пред жителите и гостите на града отбрани продукти, които ще могат да се дегустират и закупят на цени на производителите. В хранителната зона ще се представят производителите на традиционни местни и млечни продукти и деликатеси. Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти" ще зарадва почитателите си с оригинални произведения по стари български рецепти. Най-верният спътник на виното - хлябът, ще бъде представен от производителите на традиционен български хляб от лимец. В гурме зоната ще се предлагат различни тапаси според вината, които ще се дегустират. Ще има мини блек ангъс бъргъри, португалски рибни тапаси, прошуто, френски сирена и много други кулинарни предизвикателства. Шеф Машков ще предложи и уникални телешки ребра и сьомга, приготвени по Sous Vide технология, Шеф Радичев ще представи много разнообразни хапки с трюфели и манатарки. Неразделна част от събитието е организираният години наред от Националната лозаро-винарска камара и асоциация "Активни потребители" конкурс "Продукт на потребителя", който ще даде възможност посетителите да определят най-доброто според тях бяло, розе и червено вино на ІІІ Бургаски фестивал на виното. Блиц-курсът "Магията на дегустацията", воден от италианския сомелиер "Маурицио Ферери", тази година е на тема "Чашите за дегустация на вино". Още много и разнообразни събития и винени предизвикателства ще очакват посетителите и тази година от 28 до 31 юли в Експо център "Флора Бургас". ІІІ Бургаски фестивал на виното се организира от Националната лозаро-винарска камара, "Експо тим" ООД с подкрепата на Община Бургас. |