© | | Изненадващи проверки следят за качеството на приготвяната и предлаганата храна в ресторантите ол инклузив по морето. С началото на туристическия сезон започнаха и инспекциите на Агенцията по безопасност на храните. "Засега няма наказани, няма съставени актове. Имаме в предвид това, което се случи миналата година и работим в тази насока", заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор Агенцията по безопасност на храните. По думите му най-честите нарушения са неясен произход на храната, некачествено съхранение, опити за заблуда на клиента.
Нова телевизия проследи как протича една проверка в Слънчев бряг. Ресторантът, предлагащ ол инклузив изхранване на гостите си, е избран произволно. В този момент ресторантът изхранва близо 250 туристи. В кухнята екипът на Нова не е допуснат, защото няма здравни книжки. Там не са открити нарушения. За да се гарантира здравето на гостите , експертите следят и за това дали персоналът има заверени здравни книжки.
Инспекторите проверяват и качеството на готовата храна. Според изискванията топлата храна, изнесена на блок масата, трябва да бъде с температура 75 градуса.
Тази година експертите следят и за спазване на Наредбата за храненето на детски групи, която е изменена.
"Те могат да бъдат изхранвани единствено с продукти по български държавен стандарт или утвърдени стандарти", обясни д-р Георги Митев- директор БАБХ-Бургас.
От началото на сезона инспекторите не са открили сериозни нарушения в ресторантите ол инклузив в Слънчев бряг, които да застрашават здравето на туристите. Миналата година също няма случаи на хранителни отравяния в курорта. За всички курорти по Черноморието обаче са съставени близо 100 акта. |