Започнаха масови проверки на храната по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 11:42 / 04.06.2016Коментари ()1058
©
Изненадващи проверки следят за качеството на приготвяната и предлаганата храна в ресторантите ол инклузив по морето. С началото на туристическия сезон започнаха и инспекциите на Агенцията по безопасност на храните.

"Засега няма наказани, няма съставени актове. Имаме в предвид това, което се случи миналата година и работим в тази насока", заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор Агенцията по безопасност на храните.

По думите му най-честите нарушения са неясен произход на храната, некачествено съхранение, опити за заблуда на клиента.

Нова телевизия проследи как протича една проверка в Слънчев бряг. Ресторантът, предлагащ ол инклузив изхранване на гостите си, е избран произволно.

В този момент ресторантът изхранва близо 250 туристи. В кухнята екипът на Нова не е допуснат, защото няма здравни книжки. Там не са открити нарушения.

За да се гарантира здравето на гостите , експертите следят и за това дали персоналът има заверени здравни книжки.

Инспекторите проверяват и качеството на готовата храна. Според изискванията топлата храна, изнесена на блок масата, трябва да бъде с температура 75 градуса.

Тази година експертите следят и за спазване на Наредбата за храненето на детски групи, която е изменена.

"Те могат да бъдат изхранвани единствено с продукти по български държавен стандарт или утвърдени стандарти", обясни д-р Георги Митев- директор БАБХ-Бургас.

От началото на сезона инспекторите не са открили сериозни нарушения в ресторантите ол инклузив в Слънчев бряг, които да застрашават здравето на туристите. Миналата година също няма случаи на хранителни отравяния в курорта. За всички курорти по Черноморието обаче са съставени близо 100 акта.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zapochnaha-masovi-proverki-na-hranata-po-moreto-645473
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.