Оризаре отбеляза вчера празника на селото - Петковден
Автор: Екип Burgas24.bg 13:33 / 15.10.2008Коментари ()529
© Община Несебър
Село Оризаре отбеляза своя празник на Петковден. По стара традиция , която бе възродена тази година, в църковния двор бяха направени курбани от три животни. В обновената църковна сграда още сутринта се напълни с местни хора и гости на оризарчани, за да запалят свещ и да измолят опрощение от светицата - патрон на църквата.

Църквата Св.Петка в Оризаре е една от най-старите църкви в община Несебър. Построена е преди Освобождението. В архива на Сливенска епархия има сведения, че е била изографисана през 1856 г. През лятото на тази година със средства от Общината е направен ремонт на покрива и фасадата на църквата. Новият покрив ще запази ценни икони от миналия век.

Преди обяд кметът на Общината г-н Николай Димитров и председателят на Общинския съвет г-н Благой Филипов откриха обновената сграда на кметството в Оризаре. След направения ремонт сградата разполага с обновени помещения за служителите и малка заседателна зала за
гражданите.

В приветствието си към жителите на Оризаре кметът Димитров заяви готовността на Общината да работи за повишаване качеството на живот на хората от селото - предстои осъществяването на проект за канализация, ремонт на улиците.

По стара традиция празника ще завърши на мегдана с песни и хора. Оркестър „Слънчев бряг" и Данислав Кехайов веселиха гостите и жителите на Оризаре.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Orizare-otbelyaza-vchera-praznika-na-seloto-Petkovden-62750
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.