С богат и разнообразен афиш Бургаската опера провокира публиката
Автор: Екип Burgas24.bg 12:32 / 15.10.2008Коментари ()770
© Burgas24.bg
Богат и изключително разнообразен афиш очаква бургаската публика през настоящия сезон, съобщи директорът на Оперно-филхармонично дружество (ОФД) - Бургас Александър Текелиев. Новите форми и заглавия целят да предизвикат интереса на по-широк кръг зрители.

Комичната опера "Така правят всички жени" по Моцарт е едно от интересните заглавия в репертоара на дружеството. За да бъде по-достъпен за публиката, спектакълът, постановка на Александър Текелиев, се играе на български.

За първи път от години бургазлии ще могат да гледат и прочутата оперета на Офенбах "Хубавата Елена". Да дирижира спектакъла е поканен Юли Дамянов, главен диригент в Националния музикален театър "Стефан Македонски".

В афиша е наблегнато на заглавия, които отдавна не са поставяни в Бургас, като „Турандот" и „Мадам Бътерфлай" на Пучини. Ще има още една оперета, чието заглавие е изненада за зрителите, както и нов класически балет.

До Нова година ще бъде поставена и първата опера, играна в България в началото на миналия век - "Палячи" от Леонкавало.

С "Палячи" премиерните заглавия в репертоара на операта за календарната година стават осем.

„Това е прецедент за бургаската опера - при скъп продукт, какъвто е оперният спектакъл, да се направят толкова нови постановки за една година", коментира Текелиев. Оперният директор е твърдо решен да продължи да провокира публиката с нови и повече спектакли, с български заглавия, с гостуващи артисти от страната и чужбина.

Сред световните величия, които ще гастролират на бургаска сцена през новия сезон, са големият диригент Джорджо Крочи и оперната прима Габриела Мориджи, която ще изпее Тоска.

Не са забравени и най-малките зрители. За тях в репертоара на операта е включен забавният мюзикъл „Един американски уикенд" по мотиви на Том Сойер. И през този сезон продължават изключително популярните образователни спектакли „Как да гледаме балет", които с много хумор и закачка проследяват историята на танца от пещерните хора до съвременните дискотеки.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/S-bogat-i-raznoobrazen-afish-Burgaskata-opera-provokira-publikata-62732
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.