Пиратска музика за 10 млн. лева въртят кръчмите | ||||||
| ||||||
Това съобщи за "Монитор" Момчил Даскалов, мениджър "Лицензиране на публични изпълнения" в "Музикаутор". Загубите са много сериозни, двете сдружения за колективно управление на музикални права у нас събират на година само 2 млн. лева без ДДС, уточни експертът. Цената на музиката в ресторантите пада с 25% от началото на следващата година, а за зимните обекти промяната е от сезон 2016/2017. За това се договориха вчера представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и сдруженията - "Музикаутор" и " Профон", които защитават авторските права в музикалния бранш. Промяната се отнася за всичките обекти в страната, където звучат български и чужди песни. В момента за ресторант с 50 места общата дължима сума годишно за музика към двете организации е 1000 лева. С новото споразумение таксата пада до 750 лева, а за членовете на ресторантьорската асоциация намалението е с още 50 на сто, което на практика означава, че собственикът ще даде 375 лева. Сметките на "Музикаутор" показват, че сега се дължат по 7 лева за място в заведение с една звезда и 8 лева за заведение с две звезди. Сходни са тарифите на "Профон". При хотелите пък легалната музика струва 1,50 лева на легло годишно за обекти с една звезда, а за петзвезден хотел сумата е 5,50 лв. на легло. Тарифата за всеки обект е индивидуална, тя зависи от категоризацията на обекта и от броя на местата в заведението. "За музиката в кръчмите по зимните и летните курорти се плаща само по време на активния сезон, а не целогодишно", обясни Момчил Даскалов. Сумите обаче се дължат за всяка музика, която звучи в обекта, независимо дали идва от радио, телевизор или е пуснат диск в компютъра. Потребителите се надяват цената на кюфтето и кебапчето в заведенията да тръгне надолу заради поевтинялата музика. От бранша обаче все още обмислят подобна реакция. Вече ще може на едно гише да се подават заявките за договор за авторски и сродни права, уточни София Щерева, изп. директор на "Профон". Двете организации обединяват мрежите си и ще работят само с един сътрудник, вместо да търчат от едно на друго място. |