Хлябът в Бургаско засега остава на същите цени | ||||||
| ||||||
"Поради изострената конкуренция, каквато има в нашия бранш пазара няма да приеме такова увеличение, което да е масово. Може и да има единични случаи, но не очаквам да има промяна на цената. Промяна ще настъпи когато производителите получат фактурите от електроразпределение, за да калкулират цената в следващото производство" , каза Людиев. На въпрос има ли индикации от зърнопроизводители, че цената може да бъде повлияна от качеството и количеството на реколтата, поради неблагоприятното време специалистът отговори че има такива. "Всички сме в очакване на това какво ще се случи. Все още няма никакви данни за качеството и количеството на пшеницата, която в момента се жъне. Там ще кажат зърнопроизводителите и мелничарите. Ако има аномалии те няма как да не ни се отразят", каза Людиев. Той посочи, че повече яснота може да има в края на този месец. Относно качеството на хляба за това, че често при опакованите видове се получава специфична розова плесен специалистът обясни, че това се получава, защото хлябът престоява в опаковката. Възможно е също така, ако в търговският магазин е бил изложен на слънце, влагата от него започва да се изпарява и така се създават условията за развиване на плесента. Ако филията е лепкава това показва, че е с "картофена болест". "Бацилът съществува в почвата и от там се предава. Въпросът е колко добри условия ще му се създадат да се развие т.е. влага и топлина, а когато е опакован предпоставките са налице. Няма до сега човек, който да се разболял или умрял от консумация на хляб. Няма опасност за здравето на хората, но усещането е неприятно. Обикновено вече хлебопроизводителите имат опит и ги избягват тези неща", каза Людиев. Все пак хлябът също има срок на годност и при закупуване гражданите трябва да се съобразяват с него. За да избегнат подобни неприятни изненади с насъщния, често хората съхраняват хляба в хладилник. Източник: Радио "Фокус" |