Намериха вкаменени животински кости край Ахелой
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 20.12.2013Коментари ()743
Екип от Природонаучния музей - Бургас се отзова на сигнал за намерени вкаменени животински кости край Ахелой. Руският журналист Николай Замятин ги е открил на Ахелойския плаж. По подобен сигнал в началото на годината в музея постъпиха ценни фосили, намерени при изкопни работи в Горно Езерово. Останките наистина наподобяваха фосилизирани кости на древни бозайници. В музея има донесени такива образци и при огледа на Ахелойския бряг се потвърдиха предположенията, че това са геоложки образувания, вече известни на специалистите на РИМ - Бургас.

Геоложките слоеве на това място са формирани преди 10-12 милиона години през плиоцена и са характерни за речно - езерно крайбрежни отлагания. При уплътняване на слоевете, карбонатното вещество намиращо се в тях се разтваря, инфилтрира, изнася и отлага в празнини като карбонатни гелове. Наблюдаваните геоложки обекти са резултат на такива явления.

"Благодарим на г-н Замятин за проявената отговорност! Призоваваме всички граждани, които открият подобни образования или археологически ценности при изкопни работи, да уведомят РИМ-Бургас!", съобщават от музея.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nameriha-vkameneni-zhivotinski-kosti-krai-Aheloi-470222
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.