Бургаски социален център отпразнува рожден ден
Автор: Екип Burgas24.bg 10:07 / 11.12.2013Коментари ()1501
©
С вълнуваща празнична програма Центъра за Социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания отбеляза своята 7-годишнина.

"Същественото в живота не се вижда с очите, а се усеща със сърцето". Всички от тук присъстващите са хора с големи сърца. Продължавайте да бъдете все така упорити, ентусиазирани и ангажирани. Пазете и сплотения дух на колектива, защото тук всички са много повече от приятели, вие сте едно семейство". Това пожела д-р Лорис Мануелян, зам-кмет "Здравеопазване и Социална дейност" на присъстващите на празника.

Събитието уважиха още директорът на дирекция "Социални дейности" - Мая Казанджиева и Адрияна Христова , Ст. Специалист"ЗСДПС.

"В първите години, след като отваря врати капацитетът на Центъра е 20 души, днес броят на редовните потребителите на услугата е 40 души, а почасовите посетители наброяват около 70". - обясни Теменуга Колева, управител на Центъра.

Тук всички нуждаещи се намират комплекс от социални услуги и професионално обслужване. Изготвят се индивидуални програми за социално включване, обучения, рехабилитация и адаптиране за водене на пълноценен и независим живот на хора със зрителни проблеми на територията на Община Бургас.

Социални услуги, които предлага центъра: мобилност и ориентиране; обучение по полезни умения, брайлово ограмотяване; индивидуална психотерапия; работа със специални технически средства; компютърна грамотност на говореща програма; работа със семейството; групови занятия; обслужване на хора с увреждания по оформяне на документи съгласно Правилника на закона за социално подпомагане; курс по компютърни умения за незрящи - първо и второ ниво; курс по ръчно плетиво; курс по готварство; фонотека, която наброява над 200 заглавия от световната и българската литература; организират се екскурзии, семинари, посещения на театрални постановки.

През 2011г. екипа на ЦСРИХЗУ проект за оборудване на работни места за зрително затруднени пред Агенцията за хора с увреждания. Проектът се реализира успешно и Центъра разполага с - Брайлов принтер, Лиценз за JOWS и външен диск за фонобиблиотека.

Центърът предлага следните нови услуги: Зрителна рехабилитация - телевизионен увеличител, Компютърно програмиране за незрящи, Работа със специални технически средства - Брайлов принтер, Ароматерапия, Арттерапия, Шах и табла за зрително затруднени, Помощ при снабдяване с помощно-технически средства - бял бастун.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaski-socialen-centur-otpraznuva-rozhden-den-468617
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.