Птици загинаха, оплетени в бракониерски мрежи
Автор: Екип Burgas24.bg 15:06 / 14.11.2013Коментари ()825
Поредните жертви на бракониерските мрежи в язовир Мандра са три големи гмуреца, съобщават от БДЗП. Телата на мъртвите птици бяха открити оплетени в бракониерските мрежи, докато от тях е освобождавана уловената над 200 килограма риба.

Акцията срещу незаконния улов на риба във вътрешните водоеми на Бургас бе проведена с участието на доброволци от БДЗП, представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Бургас и ловно-рибарско дружество "Лебед" - Бургас през почивните дни. От извадените бракониерски мрежи са пуснати обратно във водите на язовира сулка, таранка и големи количества шаран, но за съжаление не са могли да бъдат спасени удавените птици.

Това е вторият случай, при който в бракониерски мрежи са открити загинали птици. Първият бе през август тази година, когато от езерото Вая бяха извадени удавени след оплитане в мрежи цяло семейство от вида малък гмурец - възрастна птица с три малки.

Тогава, обаче, бяха спасени останалите живи черноврат гмурец, кафявоглава потапница и малък гмурец.
Резултатът от акцията проведена в събота и неделя е поредното доказателство, че невинни жертви на мрежите за незаконен риболов стават много птици. Понякога в тях се давят и видове, които са застрашени от изчезване в световен мащаб. И всеки един загинал екземпляр застрашава съществуването на вида.

Огромният размер на посегателството срещу рибното богатство на езерата на Бургас застрашава и много други видове, като птиците например, които са се превърнали в обект, привличащ туристи от цял свят с цел наблюдението им в тяхната естествена среда в Бургас.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ptici-zaginaha-opleteni-v-brakonierski-mrezhi-464203
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.