Експерт: Зачестяват случаите на домашно насилие над възрастни хора
Автор: Екип Burgas24.bg 17:09 / 07.11.2013Коментари ()682
©
Зачестяват случаите на домашно насилие над възрастни хора от страна на техни роднини. Това съобщи Валентина Станкова, представител на община Бургас в Центъра за превенция на насилието. По думите на Станкова, това се дължи на тежкото финансово състояние.

"Младите хора все по-често не си търсят работа, а разчитат единствено на финансите на своите близки, на своите възрастни баба и дядо", обясни тя. С такива оплаквания идват и възрастните мъже и жени в Центъра. Според Станкова, такава е тенденцията и в цял свят.

Кризисният център, който функционира към Звеното за превенция на насилието, е с капацитет осем души и почти винаги е пълен. Преди дни са върнати три жени, които са имали нужда от подкрепа.

На 25 ноември стартират 16-те дни срещу насилието над жени, които всяка година Центърът отбелязва. И тази година започва кампания на 25 ноември пред община Бургас в 10.00 часа под надслов "Ратифицирай Истанбулската конвенция сега". Това е Национална инициатива на всички неправителствени организации, които работят с жертвите на домашно насилие.

Идеята е участниците във всички градове да носят балони с букви, които ще изписват надслова на тази кампания.

Основната цел на тази конвенция е да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието срещу жени. Тази конвенция не е ратифицирана от България.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ekspert-Zachestyavat-sluchaite-na-domashno-nasilie-nad-vuzrastni-hora-463025
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.