Дистрибутор спира лекарствата към МБАЛ-Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:50 / 05.11.2013Коментари ()956
© Burgas24.bg
Над 4,2 милиона лева са неразплатени задължения от страна на болници в цялата страна към фармацевтичната фирма "Фаркол", поради което тя предприема мерки да ограничи доставките на лекарства и консумативи към здравните заведения, съобщава радио "Фокус".

"Фаркол" има право да спре доставки на лекарства към МБАЛ- Бургас, защото лечебното заведение не е изпълнило финансовите ангажименти към нея. Това каза Юлия Андреева от пресцентъра на лечебното заведение. Причината за забавянето на парите е неплащането от страна на здравната каса в пълен обем. Ръководството на болницата е предприело мерки и е решило лекарстава, които се доставят от Фаркол да бъдат вземани от други доставчици.

"Това, което се е случило няма да навреди на пациентите. Те няма да усетят нито липса на лекарства, нито някакви други консумативи", посочи Андреева. На въпрос как ще се осигурят средства за плащане на другите доставчици Андреева отговори, че това е въпрос на договаряне между ръководството на МБАЛ- Бургас и другите доставчици. По думите й това се е случвало и друг път и не е фатално на областното здравно заведение.

"Има си в търговските отношения подобни ситуации, които са се случвали и друг път. Начинът по който се е процедирал е точно този, ако един доставчик откаже да снабди болницата с лекарства и консумативи се търси друг. Това вече е правено в болницата", заяви Юлия Андреева.

На въпрос, как ще се покрият задълженията към настоящия доставчик Андреева отговори, че това пак е въпрос на допълнителни разговори.

"Никой няма желание да трупа задължения. Тези задължения са покривани през годините. Те не са от сега. Фирмата е един от най-старите доставчици на болницата. Тя работи поне 10 години и повече с болницата. Периодично когато са се натрупвали задължения те са били покривани. Това не е прецедент. Има подписано допълнително споразумение за разсрочено плащане ръководството на болницата има желание да покрие тези вноски. Поради орязания бюджет от страна касата през последния месец е много трудно клаузите от споразумението да бъдат спазени. По-важно е да има пари за заплати на лекарите. Задълженията се подреждат по приоритети", допълни още Юлия Андреева.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Distributor-spira-lekarstvata-kum-MBAL-Burgas-462668
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.