Румен Драганов: Културният туризъм е доказано добра инвестиция
Автор: Екип Burgas24.bg 11:08 / 03.11.2013Коментари ()655
©
Превърналите се в традиция Есенни салони за съвременно изкуство, които ще се състоят от 4 до 10 ноември в Поморие и Бургас, доказват как нетрадиционните форми на изкуството могат да привлекат дори в края на есента много млади хора и чуждестранни бизнес туристи в морските градове.

Културните празници, които всяка пролет и есен се организират от Гранд хотел Поморие, съвместно с БТА, община Поморие и община Бургас, превръщат региона в културна сцена и атрактивна туристическа дестинация. Те удължават сезона и така генерират по-високи приходи за местната икономика, развиват инфраструктурата, създават нови работни места.

Успешната бизнес стратегия е постмодерен културен туризъм

Фестивалите и арт събитията, известни сред заетите в бранша като "постмодерен културен туризъм", са доказано добра инвестиция, коментира пред БТА Румен Драганов, председател на съвета на директорите на Гранд хотел Поморие и директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

"Традиционният културен туризъм е свързан с посещение на исторически места и събития, археология и средновековна архитектура, затова той е монологичен. За разлика от него постмодерният културен туризъм е комуникативен, доста по-жив и свързан с креативността", споделя опита си Румен Драганов. 

Експертът обяснява как съчетаването на съвременното изкуство с културното наследство и природните дадености на България е в основата на успешна бизнес стратегия за хотелите у нас.

По традиция в поморийските културни празници участват известни български писатели, художници, скулптури и филмови режисьори, като краят на всеки салон се увенчава с уникална изложба с творбите на всички автори. Редом с традиционните форми на изкуството обаче място намират и по-нестандартните изразни средства: пърформанси, инсталации, видеоарт, изкуството на говора, светлината, музиката. Пример в това отношение са организаторите на поморийските салони, които се стремят да подпомогнат връзката турист - творец в хотела и в окръжаващата среда - културни зали, читалища, улици и площади. Публичното пространство е едновременно част от декора, сцена за обмен на идеи и място за създаване на бизнес контакти.

Фестивалите като алтернатива на масовото обслужване в туризма

Туризмът е огромно инвестиционно поле, което страната ни притежава благодарение на уникалното съчетание на природа, климат, местоположение и архитектурни обекти и находки.

Освен традициите в летния и зимния туризъм у нас, страната ни има потенциал за развитието на целогодишен балнеолечебен и СПА туризъм. Според експертите България е с най-голямата концентрация на термални минерални извори в Европа. Поморие е едно от най-атрактивните курортни селища, които привличат голям инвеститорски интерес, наред с Хисаря, Баня, Велинград, Павел баня, Сапарева баня, Сандански.

"Добрите СПА хотели са място за професионално прилагане на качествени услуги, но и точното място за култура", коментира Румен Драганов. 

Фестивалите и интерактивните форми на изкуството са чудесна алтернатива на пакетните предложения и на масовото обслужване в туризма. 

"Смятаме, че Културните салони в Поморие са мощен фактор в развитието на постмодерния културен туризъм в региона, страната и света", допълва той.

София филм фест и Акустик Бийтълс Проджект - сред изненадите в Поморие. За втори път Поморие ще стане част от най-мащабното събитие за международно кино в България - "София филм фест". От 2 до 6 ноември 2013 г. в читалище "Просвета" в града ще бъдат представени общо 10 български и чуждестранни филма.

"Терминът "планиране" изкривява свободата на материята на салоните, техния дух. Ние се чувстваме повече като опосредстващи свободни контакти между свободни хора. Разчитаме на свободното "израстване" и естественото развитие на съвременното мислене и сме не по-малко любопитни как ще се случитова," обобщава Румен Драганов какво да очакваме в Есенните салони за съвременно изкуство.

"Ние сме избрали да представим изкуството тук и сега, така както го виждат, практикуват и чувстват нашите съвременници. Ако трябва да дадем дефиниция за съвременното изкуство, то тя ще бъде: "Изкуство, което представя мисленето награжданите на света днес", каза той.

Така съвсем концептуално Есенните културни празници 2013 се откриват с дискусията "Някои наблюдения за съвременното изкуство" на журналиста-изследовател Катя Атанасова. Тя споделя вижданията си за модерното изкуство и чрезсвоя авторски спектакъл "Да изядеш ябълката" - представление, в което трима мъже се превъплъщават в ролята на една жена, докато общуват с публиката и спонтанно създават текстове. 

Друг интересен и малко екстравагантен акцент в програмата е изследователският проект-изложба "Точка на произход". В него шест съвременни български автори търсят връзките между различни светове отвъд реалността. Личните мисли на творците са съществен елемент от изложбата, редом с изображенията.

"Срещите на силни индивидуалности не са по поръчка, нито по задължение. За нас е привилегия участието на творци от сферата на изкуствата - художници, скулптури, поети, писатели, артисти, журналисти, архитекти, певци и музиканти," отговаря Драганов на въпроса кои са авторите в Културните салони. 

"Присъствието в Поморие е споделяне на творческо време и енергия от всеки един от участниците. Затова въпросът трябва да е към тях: Как те ни избират за участие в салоните?", допълва той. 

Неслучайно именно в рамките на тазгодишните Есенни културни салони е избрал да представи книгата си "Карикатурна броеница" и един от най-известните български писатели-сатирици Йордан Попов. Той е дългогодишен редактор на в."Стършел", носител е на многобройни национални и международни награди. 

В "Карикатурна броеница" Йордан Попов споделя мисли за хумора и сатирата, за забранени от цензурата издания, за драматичната съдба на карикатуристи и редактори.

Премиерата на книгата ще бъде съпътствана от изложба с карикатури на Маргарита Янчева. Освен новаторство, Салоните на съвременните изкуства в Поморие се стремят да представят в нова светлина и богатото културно наследство на региона. 

Тази приемственост между класическо и модерното изкуство ще може буквално да бъде прослушана с легендарната музика на "Бийтълс" и с помощта на Акустик Бийтълс Проджект, в който се събират Дони, Коцето-Калки, китаристът на Б.Т.Р. Славчо Николов и Венко Поромански - бивш барабанист на група "Те".


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Rumen-Draganov-Kulturniyat-turizum-e-dokazano-dobra-investiciya-462253
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.