Еврокомисар: Българите няма да ощетят социалните системи на западните държави
Автор: Екип Burgas24.bg 14:12 / 24.10.2013Коментари ()660
©
Българите и румънците няма да ощетят социалните системи на западните държави след отпадането на ограниченията за работа в началото на 2014 г. Това увери по време на изслушване по темата в ЕП еврокомисарят по заетостта Ласло Андор. Свободното движение на хора в ЕС е една от основните свободи и носи икономически растеж, категоричен е той.

По думите му официалните данни показват, че всеки пети европеец иска да се премести в друга държава, но едва 3% са се установили трайно в европейска страна, различна от родината им. Зная за изразените опасения от предстоящ допълнителен натиск над общественоосигурителните системи в някои държави. Опитът ни досега обаче показва, че хората сменят държавата най-вече в търсене на по-добра работа, а не за да се възползват от помощите, заяви Андор, от чиито думи стана ясно, че в ЕК вече пишат упътване за борба със злоупотребите.

Не сме срещу източноевропейците, но мислим, че имаме правото да решаваме кой да живее в собствената ни страна, контрира небезизвестният британски евродепутат Найджъл Фарадж. Според него имигрантите стрували на Острова милиони лири и там не желаели повече "пришълци".

Повечето от останалите евродепутати обаче защитиха правото ни да работим безпрепятствено в ЕС. Перванш Брес от Франция заяви, че за имигрантите отиват едва 0,2% от здравните разходи в страната му. Мари Корнелисен от Холандия пък призова да се въведе равно заплащане за един и същ труд.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Evrokomisar-Bulgarite-nyama-da-oshtetyat-socialnite-sistemi-na-zapadnite-durzhavi-460665
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.