Бургас остана без специализирана белодробна ТЕЛК
Автор: Екип Burgas24.bg 09:38 / 24.10.2013Коментари ()1245
© Burgas24.bg
Бургас остана без специализирана белодробна ТЕЛК. От няколко месеца болните не получават известия, за да се явят на комисии.

Около 900 пациенти със злокачествени заболявания - силикози, туберкулоза или астма останаха без специализирана експертна лекарска комисия.

"От леглото стана човека. Белият му дроб едно парченце има само от него, сърцето, краката му отекли не може да върви и сега цял ден ще стоим тука да чакаме", обяснява Бона Динкова, придружител на болен.

В момента няма белодробни специалисти, които да работят в Експертната комисия. Повечето медици са на преклонна възраст, но и те не желаят да правят експертни заключения.

"Ами защото работата е много трудна, там се вземат много работи предвид, трябва да се знае, че нормативната база е голяма и освен това нека не забравяме, че няма въобще специалисти-доктори в България. Всеки ден напускат български доктори и то е нормално де, след 10 години няма и нас да ни има, ние всички сме пенсионери", е мнението на д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробна болница- Бургас.

ТЕЛК за белодробни болести няма и в съседни области на Бургас. А пътуването за тези пациенти е както финансов, така и здравословен проблем.

"Зная, че най-близката, в която трябваше нашите пациенти да се насочат беше Пловдив. Така че правим всичко възможно и мисля, че тези дни ще получим решение по въпроса", коментира д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас.

Вариантът обсъждан с министерство на здравеопазването е болните да минават през ТЕЛК за всички заболявания, но с предварителна консултация с пневмолог.

Източник: btv



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-ostana-bez-specializirana-belodrobna-TELK-460580
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.