Живко Иванов: Еко зоните ще функционират на пълни обороти през пролетта
Автор: Екип Burgas24.bg 14:57 / 18.10.2013Коментари ()638
©
Около 80 000 лева е вложила община Бургас в първата еко зона, която се намира в близост до нос Форос, каза в интервю Живко Иванов, управител на общинското предприятие "Спортни имоти". Тя бе открита преди месец. Намира са в местността "Пода" в непосредствена близост до кулата на нос Форос.

"Тя е по-малка - с два кея и място за пускане на лодки в самата вода, изградена е с еко материали. Има поставено видеонаблюдение, осветление. Интересно е, че в първия момент нямаше много посетители, но през последната седмица виждам, че много бургазлии са запознати вече с нея и я ползват за пикници, за барбекюта. Смятам, че точно това беше нашата идея, да ползват и тези еко зони за отдих и рекреация", каза още Иванов.

Около 80 000 лева са вложените общински средства. В последствие едно допълнително оборудване добавихме към зоната, което е закупено с дарени средства.

"Смятаме да започнат да функционират през следващата пролет еко зоните на пълни обороти, да видим каква ще бъде посещаемостта, дали достатъчно хора ще ги ползват като място за отдих и ако това е така има достатъчно място на самото езеро Вая и Мандренското езеро да продължим с поставянето на такива плуващи понтони и кейове", увери Иванов.

"Бургас е уникален град. Той граничи с три езера и море. Всички ние освен плажа другаде не ходим да се докосваме до вода. Това беше едната от идеите, отварянето на града към самото пристанище и към съществуващите езера, затова направихме този проекти и смятаме, че начинанието е доста добро. След като напролет пуснем и самите каяци в езерото, надявам се все повече хора да ползват зоните", категоричен бе той.

"Водихме няколко разговора с БДЗП. Даже ще бъде изградено място, където ще могат да кацат пеликаните в непосредствено близост до еко зоната на езерото Вая и да бъдат наблюдавани. Според дружеството на рибарите на още много места могат да бъдат разположени допълнително кейове", посочи Иванов.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zhivko-Ivanov-Eko-zonite-shte-funkcionirat-na-pulni-oboroti-prez-proletta-459707
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.