Природозащитници следят за биоразнообразието в Бургаския регион
Автор: Екип Burgas24.bg 11:49 / 17.09.2013Коментари ()516
©
Природозащитници ще следят за опазването на биоразнообразието в Бургаски регион. Това се случва по стартиралия проект "Екодоброволци в защита на Виа Понтика", който се изпълнява от СНЦ "Младежки информационен център" в партньорство със сдружение "Възможности без граници".

Усилията им са насочени основно срещу бракониерството на диви пойни птици и неговата превенция. За целта, екипът започва редовни наблюдения на територията на града и околностите му. Особено внимание ще се обръща на местата около бургаските езера, за които има информация, че редовно се ползват от ловците на птици. Освен екипа специалисти, в проверките ще се включат и доброволци, които нагледно ще се запознаят как да реагират при установяване на бракониерски улов.

"Това е важна част от дейностите по проекта, защото по този начин се надяваме да повишим гражданската отговорност и активност на младите хора" - каза Тодор Ангелов, ръководител на проекта.

Всички диви пойни птици (в т.ч. и щиглеците, често използвани за домашни любимци) са защитени от Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. Улавянето, притежаването, продажбата и убиването им представлява административно нарушение. Съгласно ЗБР глобата за такова нарушение е до 5 000 лв.

За дългосрочното и устойчиво решаване на проблема е необходимо с него да се запознаят колкото се може повече хора, затова успоредно с теренните проверки, започва и образователна кампания в бургаските училища и университети. Тя има за цел да запознае младежите със значимостта на дивите пойни птици и да ги обучи какво да направят, ако забележат бракониери.

Проектът "Екодоброволци в защита на Виа Понтика" се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Prirodozashtitnici-sledyat-za-bioraznoobrazieto-v-Burgaskiya-region-454243
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.