Рекордна посещаемост на басейните с лугата и калта
Автор: Екип Burgas24.bg 15:14 / 29.08.2013Коментари ()1006
©
Интересен и нетрадиционен за България мониторинг се проведе на 24-ти и 27-ми август на Атанасовското езеро - преброяване на посетителите на басейните с луга и лечебна кал. Мониторингът на посетителите не е практика, често прилагана в България, но методът е задължителен във всички защитени територии в страните от Европейския съюз - национални и природни паркове, биосферни резервати или просто популярни за посещения места сред природата. Следенето броя на посетителите подпомага процеса на управление на туристопотока, показва натовареността на дадено място и предотвратява увреждането на ценни природни местообитания др.

Мониторинг на посетителите на Атанасовско езеро се прави за първи път, и макар избраната точка на преброяване да не от най-важните по отношение на птиците и местообитанията като цяло, мястото на броене - басейните за свободен достъп с луга и лечебна кал, са едно от придобилите изключителна популярност места през последните години в Бургас и особено това лято след подобренията направени от "Черноморски солници" АД. За едни това е забавление и атракция - да се омажеш до уши с кал, за други е надежда за изцеление и лечение на кожни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. За всички обаче това е среща с природата и още едно напомняне за връзката ни с нея.

Резултатите се оказаха шокиращи, дори за екипа, осъществил мониторинга - на 24.08 (събота) бяха преброени 2645 посетители, а на 27.08 (вторник) - делничен ден - броят им не бе много по-различен - 2348. Цифрите са далеч по-високи от тези, споменавани до момента като евентуален брой посетители и показват че има много сериозен натиск за територията. Въпрос на допълнителни анализи от страна на стопанина на басейните "Черноморски солници" АД е решението за бъдещето на това място и начина му на функциониране през следващите години.

Мониторингът на посетителите се осъществява във връзка с разработвания План за подобряване на посетителската инфраструктура по проект "Солта на живота" на Българска Фондация Биоразнообразие, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с "Черноморски солници" АД и Българско дружество за защита на птиците. В рамките на Плана през следващата година предстои създаването на две интерпретативни екопътеки - за солта и саблеклюна, както и на фотографско укритие.

Мониторингът се извърши под ръководството на Андриана Андреева, експерт "Интерпретация и туризъм" към проекта и с активното съдействие на 12 доброволци от природозащитната бригада "Атанасовско езеро 2013", организирана от БДЗП.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Rekordna-poseshtaemost-na-baseinite-s-lugata-i-kalta-451074
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.