Природозащитници: Пръскане срещу комари изби хиляди птици в Атанасовското езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 09:31 / 15.08.2013Коментари ()596
©
Общината в Бургас проверява сигнал на природозащитници за хиляди малки птичета от редки видове, измрели в защитената зона Атанасовско езеро в Бургас след пръскане за комари. Според природозащитниците в езерото са погубени и новоизлюпените яйца на пернатите. Община Бургас е единствената, която от три години провежда редовна профилактика срещу смучещите насекоми. От пролетта още започва битката с лаврите, коментира директорът на дирекция "Екология" в общината Павлин Михов.

Тази година за първи път се е преминало към директно атакуване на водните площи, които се пръскат от мотоделтапланер. За последните два месеца делтапланерът е летял три пъти над Атанасовското езеро, което е пристанът на редките видове, някои от които дори зимуват тук. Според еколозите големите птици са били уплашени от машината, която пръска района срещу комари, и са изоставили малките си, които са загинали.

"Когато излязат резултатите от проверката, ще бъдем категорични за причината да измрат малките птичета. Вероятно проверяващите ще отчетат и факта, че през лятото стотици самолети на ден прелитат ниско над езерото и кацат на летището в Сарафово, което много повече стресира птиците", коментира още Михов.

В края на август и през септември общинските служители започват битка с плъховете. През това време е пикът на тяхната популация.

"Предстои ежегодната канална дератизация на територията на Бургас, при която във всяка канална шахта ще бъде поставена специална отрова", каза още Павлин Михов.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Prirodozashtitnici-Pruskane-sreshtu-komari-izbi-hilyadi-ptici-v-Atanasovskoto-ezero-448759
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.