Несебър ще празнува с пищна празнична програма
Автор: Екип Burgas24.bg 16:35 / 12.08.2013Коментари ()722
©
Днес в заседателната зала на Общински съвет Несебър "Мелсас", бе проведена пресконференция, целяща да информира публичността за предстоящите празници в града световно наследство. Тази година празниците ще протекат под мотото "Сподели Несебър" и са във връзка с 30-ата годишнина от присъединяването на града към списъка на световно и културно наследство на UNESCO.

В пресконференцията взеха участие кметът на община Несебър Николай Димитров, секретарят на общината Стойко Стоянов, началник отдел "Несебър - Световно наследство" Златин Чаушев, Светломир Цветанов-продуцент на 3D mapping светлинното шоу, Мария Карагьозова-координатор на празничната програма и Мая Петкова - автор на приключенската игра "Златната монета".

Тази година празничната програма продължава да бъде все така пищна и завладяваща. В навечерието на празника - 14 август общината по традиция е подготвила концерт, специално посветен на гражданите на Несебър. Звездата тази година ще бъде незабравимата българска певица Йорданка Христова. На 15 август, както и през изминалите години, отново ще има 5 сцени, разположени на различни места в Стария град. В програмата ще вземат участие професионални изпълнители и състави в различни жанрове: балетни спектакли - Балетна галавечер - Шехерезада и Романтично на Бургаската опера, тийнейдж парти с Рафи, театрално-музикален спектакъл - РИТЪМ, създаден от Андрей Баташов, детски празник - "Най-веселото детско шоу" на театър "Усмивки", рок-концерт с Хиподил, фолклорни поздрави с Данислав Кехайов.

В организацията на празника тази година са включени повече от 60 доброволци, предимно деца от Несебър. Те са разпределени основно в 3 екипа - информационен, който се занимава с популяризирането на празника и отделните събития; екип, който организира интересната приключенска игра за откриване на несебърските съкровища "Златната монета" и екип, който отговаря за шествието.

Тази година сюжетът на музикално-светлинния спектакъл (3D mapping show) е нов, специално разработен за настоящата тематика на празника "30 години Несебър в UNESCO". В него са включени и изненадващи ефекти в техническо отношение. По изключително модерен начин ще бъде "загатната" легенда за божествения произход на Несебър, създаден от отломки на двореца на Посейдон. Действието ще покаже приемствеността в историята на града - как различните епохи съжителстват и си взаимодействат тук, за да оставят уникално историческо наследство. Именно заради тази хармония и колоритност на елементи преди 30 години Несебър става град на UNESCO.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nesebur-shte-praznuva-s-pishtna-praznichna-programa-448349
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.