Ад! От утре ни очакват още по-големи жеги, термометрите ще подгонят 40 градуса
Автор: Екип Burgas24.bg 17:07 / 28.07.2013Коментари ()739
© Burgas24.bg
Горещото време, което според синоптиците започва от днес (28 юли) и ще продължи през следващите 2 дни напълно съвпада с горещниците, които по стар стил са се отбелязвали именно на 28, 29 и 30 юли.

През нощта времето ще бъде ясно, а утре - отново слънчево и горещо. Температурите ще се повишат с 2-3 градуса и максималните ще бъдат между 35° и 40°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Красимир Стоев.

Над Черноморието ще е слънчево. Ще духа бриз, който ще носи прохлада. Максималните температури ще бъдат по-ниски спрямо вътрешността на страната: 31°-33°. Температурата на морската вода е около 25°. Вълнението на морето ще бъде 1 бал.

Слънчево и много топло време в планините. Максималната температура на височина 1200 метра около 28°, на 2000 метра - около 19°.

Във вторник времето ще се задържи горещо: максималните температури ще са между 36° и 41°. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад. Ще се развива купеста облачност, има малка вероятност за съвсем слаби валежи на отделни места. В сряда ще бъде слънчево, а температурите ще са с 4-5 градуса по-ниски. Август ще започне със слънчево и почти тихо време. Около и след обяд ще е горещо.

Горещниците са са най-топлите дни в годината. Народът вярва, че в средата на юли огън наказва хората и затова не бива да се работи. В неделния ден по естествен начин хората спазиха поверието.

От трите дни на горещниците най-строго са се спазвали първия и последния. По това какви са те народът гадаел и за първите три месеца от годината. И макар че предстои началото на работната седмица, в топлото време разредете по възможност излизанията навън, пийте голямо количество течности, носете светли широки дрехи и заложете на по-леките храни.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ad-Ot-utre-ni-ochakvat-oshte-po-golemi-zhegi-termometrite-shte-podgonyat-40-gradusa-445461
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.