Болестта дирофилария сред кучетата в Бургас и региона се разраства
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 14.07.2013Коментари ()2924
©
Болестта дирофилария сред кучетата се разраства, защото почти никой не взима мерки, каза Миглена Иванова от фондация Приятели на животните. На 10 кучета, 4-5 са болни, като става въпроса за формата, при която червеи се развиват в сърцето на животното.

Иванова не може да определи има ли в Бургас и околностите някакъв ендемичен район, тъй като има установени болни кучета, както във Ветрен, така и в Бургас и Банево. Тя посочи, че заболяването успешно се лекува, ако не е в напреднал стадий, когато почти няма шанс за животното. Възможно е и оперативно лечение, което е скъпо и рядко се практикува.

По думите й лечението може да излезе между 400 и 600 лв. и понякога домашни кучета не се лекуват, тъй като собствениците им нямат възможност. Причинител на заболяването е обикновеният комар. Болестта е асимптоматична, докато кучето не се тества.

"Превенцията обаче е достъпна. Става въпрос за 1,2 до 3 лева. Дават се хапчета или препарата в течна форма от март до октомври, за да се обхване цялото лято. За съжаление уличните кучета у нас са доста компрометирани от болести, но дирофиларията е най-коварното и скъпо като лечение. През лятото не са редки случаите и на заболели от ерлихиоза", обясни още Иванова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Bolestta-dirofilariya-sred-kuchetata-v-Burgas-i-regiona-se-razrastva-443075
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.