Глоба до 15 000 лв. за жега в офиса
Автор: Екип Burgas24.bg 11:40 / 24.06.2013Коментари ()1059
© Burgas24.bg
Глоба от 1500 до 15 000 лв. за работодателите, които не осигурят прохлада в офиса през летните месеци, предвижда Законът за здравословни и безопасни условия на труд, припомниха от Главната инспекция по труда. Ако професията допуска само леко физическо натоварване, например чиновническа работа, термометърът в помещението трябва да се колебае между 22 и 25 градуса. По закон началниците сами избират какви технически средства за охлаждане да използват, за да задържат живака в норми - сенници, щори и вентилатори, и така да икономисат пари от разхлаждането

При по-тежка работа, каквато е тази на тъкачките, шлосерите и стругарите, живакът трябва да се движи между 20 и 23 градуса. При най-тежкия физически труд работодателят трябва да осигурява температура на въздуха в помещението между 18 и 21 градуса. За тези условия ръководството трябва да инвестира повече средства и да монтира климатици в помещението.

Питейната вода в офисите е задължителна. За работниците, които работят на открито, Главна инспекция по труда (ГИТ) препоръчва промяна на работното време, за да се избегнат най-горещите часове на деня. Така строители и водопроводчици ще започват работа по-рано и ще приключват по обяд. В случаите, когато работниците се трудят в горещината, началникът им трябва да им подсигури сянка, вентилатори и разхладителни напитки. "От 20 г. работя като водопроводчик и никога досега шефът ми не ни е давал вода", обясни Иван Петров. Всяка година най-честите нарушения са в строителни фирми, където работниците се трудят в най-горещите часове на деня, и в шивашките ателиета, в които не осигуряват прохладни помещения.

За поредна година чиновниците в община Кюстендил ще започват работа в 7,30, вместо в 9 часа и ще продължат до 14,30 чак до средата на септември. По този начин местната власт не използва климатици и пести пари от ток. В следващите дни трудовите инспектори ще тръгнат на проверки, за да инспектират дали шефовете са спазили предписанията им да осигурят нормални условия на работа.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Globa-do-15-000-lv-za-zhega-v-ofisa-439571
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.