Значими археологически находки попадат в частен терен, отреден за жилищно ваканционен-комплекс
Автор: Екип Burgas24.bg 16:21 / 06.06.2013Коментари ()1121
Значими археологически находки за Бургас попадат в частен терен, на който ще се строи жилищно ваканционен-комплекс. Това стана ясно по време на обявяването на конкурса за проектирането му. Комплексът ще се намира на нос "Форос" в бургаския квартал "Крайморие". Именно там археолозите откриха останки на един от големите символи на Бургас - античната и средновековна крепост с две кули и пристанище, наричана Бургос или Порос, откъдето се приема, че идва името на град Бургас.

Комплексът ще бъде разположен на терен от близо 39 декара. Всъщност това е неговото рестартиране, тъй като за този проект се заговори още по времето на управлението на кмета Йоан Костадинов.

Днес изпълнителният директор на фирмата Иван Касалийски не скри, че закупуването на частните терени е започнало още от 2005 година. Сред тях има и земеделска земя, която е била преотредена за жилищни нужди. Комплексът попада в обхвата на 100 метровата зона "А" на Черноморското крайбрежие, където има ограничения за застрояването.

На въпрос по какъв начин ще бъдат опазени археологическите ценности Касалийски заяви, че ще се съобразят с изискванията на държавните институции и археолозите.

"Ние сме готови да приемем на 100 % техните предписания относно начина на експониране на самия терен, ако това се реши като най-добър вариант. Това е едно от предизвикателствата пред проектантските екипи - да намерят най-добрите решения за вплитането и интегрирането на тези важни не само за Бургас исторически находки. Това е ценността на нашия проект и за нас това не е пречка. Ще направим всичко необходимо тази ценност да бъде запазена. Освен това има надежден механизъм, по който се извършва мониторинг преди проектиране и по време на строителството", каза Иван Касалийски.

През този месец трябва да започне втори етап от археологическото проучване на терена.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Znachimi-arheologicheski-nahodki-popadat-v-chasten-teren-otreden-za-zhilishtno-vakancionen-kompleks-436458
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.