Пикът на търсенето на непълнолетни работници в Бургас и региона бил през юни
Автор: Екип Burgas24.bg 15:42 / 22.05.2013Коментари ()891
© Burgas24.bg
Три разрешителни за наемане на непълнолетни към настоящият момент са издали от инспекция по труда Бургас, съобщи на пресконференция Красимира Георгиева, началникът отдел "Административно и правно осигуряване" в инспекцията.

Интересът се засилва през месец май, а пикът за издаване на разрешителните е през юни, съобщи Георгиева. Няма промяна в изискванията за наемане на непълнолетни. Разрешителното се издава на база на заявка от страна на работодателя. Той трябва да е осигурил 7 часов работен ден. Непълнолетните ученици, които работят предимно в туристически обекти през лятото нямат право да полагат нощен труд. Изисква се съгласието на родителите за започване на работа и за това, че са уведомени за условията на работното място. Работните места, за които работодатели обикновено търсят да назначат непълнолетни са пиколо и сервитьор на блок маса. Друга позиция, на която обикновено се назначават непълнолетни е продавачи на сладолед, на картички и сувенири.

Георгиева каза, че миналата година е имало лек спад в броя на исканите разрешителни за наемане на непълнолетни, но работодателите ги предпочитали, защото много често младежите са по-изпълнителни от по-възрастните.

През активният летен сезон започват и проверките на инспекторите по труда дали работните места, на които са наети непълнолетни действително отговарят на предварително обявените условия.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Pikut-na-turseneto-na-nepulnoletni-rabotnici-v-Burgas-i-regiona-bil-prez-yuni-433915
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.