До септември 2014 г. община Бургас ще има разработена стратегия за интернет достъпност
Автор: Екип Burgas24.bg 16:45 / 20.05.2013Коментари ()718
© Burgas24.bg
До септември 2014 година община Бургас ще има разработена стратегия за интернет достъпност. Това съобщи Свилен Герогиев, технически експерт по проекта "Подобряване на виртуална достъпност в Югоизточна Европа чрез съвместни инициативи, улесняващи внедряването на широколентови мрежи (SIVA)".

Днес по проекта има организиран информационен ден. В рамките на него предстои да бъде отчетен напредъка по проекта, който се реализира от община Бургас.

Широколентовите услуги са всъщност различните видове интернет - мобилен, жичен, безжичен и др. услуги, насочени към виртуалния достъп на гражданите, обясни Георгиев.

Той допълни, че на практика всички институции са целеви групи по проекта, това са също така всички потребители на такива услуги, интернет доставчиците, инвеститорите, които са готови да вложат средства в разрастването на мрежата, университетите, училищата. В момента не е изненада констатацията, че достъпът до широколентови услуги в населените места извън големите градове е ограничен. Изводът е наложен от направено проучване по проекта. Такава е ситуацията навсякъде в Югоизточна Европа, каза Свилен Георгиев.

Именно за това до края на двугодишния проект, който се изпълнява от община Бургас, но е финансиран по оперативна програма "Югоизточна Европа" т. е. до месец септември 2014 година, трябва да бъде готова общата стратегията, в която са предвидени стъпки за преодоляване на тези ограничения и проблеми с достъпа до виртуалното пространство.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Do-septemvri-2014-g-obshtina-Burgas-shte-ima-razrabotena-strategiya-za-internet-dostupnost-433497
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.