Проект за достоен живот на хора с увреждания стартира в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:03 / 30.04.2013Коментари ()429
Проведена бе началната пресконференция по проект "Създаване на звено за услуги в домашна среда" по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Помощ в дома", осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. С този проект се разширява дейността на "Домашен социален патронаж" чрез създаване на Звено за предоставяне на услуги в домашна среда като устойчива структура към община Несебър. С това ще се осигури обхващане на по-голям брой лица, които ще могат да се възползват от почасови грижи и услуги от нов тип дейности за лична помощ, социална подкрепа, социално включване и комунално-битови дейности.

Проектът ще осигури трудова заетост на 20 безработни лица. Целта му е да се осигури достоен живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора и да се създадат условия за ефективно упражняване на правото им на независимост, социално включване и намаляване на риска от зависимост от институционални грижи.

В обхвата на проекта влизат лица с различни видове трайни увреждания, в това число и деца, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация или невъзможност сами да организират социалния си живот. Самотно живеещи лица, които поради различни причини от здравословен характер не са в състояние сами да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си. Лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Продължителността на проекта е 17 месеца, а стойността му е 151 370,87 лв.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Proekt-za-dostoen-zhivot-na-hora-s-uvrezhdaniya-startira-v-Nesebur-430230
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.