Възпитаничка на НУМСИ ще изучава тънкостите на класическия балет в САЩ
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 12.04.2013Коментари ()668
©
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Възпитаничката на Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" Никол Джиброва ще изучава през лятото тънкостите на класическия балет в САЩ. В продължение на един месец тя ще може да се запознае с характерните особенности на американския балет, ще научи много нови неща и ще обогати своите умения в Ballet Chicago, Чикаго. Талантливата балерина спечели стипендия с участието си в Танцовата работилница на фондация "Танцово изкуство - Илиев".

"Танцова работилница" е интензивна танцова програма, която се провежда в България в продължение на една седмица и е плод на международно сътрудничество.

Програмата има за цел да обучава млади танцьори не само от България, но и от цял свят.

Всяка година най-добрите участници получават стипендии за лятно обучение в едни от най-известните танцови училища и компании в САЩ. Фондация "Америка за България" е партньор на Фондация "Танцово изкуство - Илиев" по проекта "Танцова работилница" от 2011 г. насам.

Тази година преподаватели бяха Тереза Рут Хауърд и Крисчън Вон Хауърд от танцовата компания "Алвин Ейли", Айо Джаксън от Бродуей, Андреа Бър и Петър Илиев. В семинара участваха над 160 млади танцьори от цялата страна и от Македония, Турция и Сърбия.

Само шестима, са щастливците, които спечелиха стипендии за обучение в страната на неограничените възможности и сред тях е единайсетокласничката от Музикалното училище Никол Джиброва.

Основател и артистичен директор на фондацията е Петър Илиев, който стана известен на телезрителите с участието си в журито на "Магаданс предизвикателството". Събитието е с подкрепата на фондация "Америка за България".



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vuzpitanichka-na-NUMSI-shte-izuchava-tunkostite-na-klasicheskiya-balet-v-SASht-426797
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.