Проучване: Българите предпочитат страната си за своята отпуска
Автор: Екип Burgas24.bg 16:24 / 20.03.2013Коментари ()616
© Burgas24.bg
Миналогодишната почивка на повечето българи е протекла в страната, показва изследване на Евробарометър. По този показател сме на трето място в ЕС - 79% от почивките с продължителност над 4 нощувки са в собствената ни страна. Преди нас са само гърците и италианците.

73% от анкетираните българи казват, че не могат да си позволят почивка в чужбина заради финансови ограничения. Основната причина за ваканцията при европейските туристи е събирането на тен и плажуването, като 40% я посочват за водеща. Испания е предпочитаната задгранична дестинация за европейските туристи. На второ място е Франция.

Проучването показва, че българският турист слабо се интересува от културните и религиозните забележителности и не обича да спортува по време на почивка. Само 9% от нашенците сочат културния туризъм като мотив за своята почивка, което е рекорд по незаинтересованост в ЕС. Само 1% от туристите си купуват и пътеводител за местата, които посещават.

Според проучването препоръките от приятели и роднини са водещи за избора на европееца на място за лятна почивка. 56% от анкетираните са направили избора си по този критерий.



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Prouchvane-Bulgarite-predpochitat-stranata-si-za-svoyata-otpuska-422585
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.