Златна обеца от 4 век пр. Хр. са открили археолози в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 15:14 / 10.03.2013Коментари ()582
©
Златна обеца от 4 век пр. Хр. са открили археолозите при работата си на светилището на Посейдон в Созопол, каза ръководителят на разкопките там и директор на Археологическия музей Димитър Недев. 

"Откритата златна обеца не е първата на обекта, тъй като миналата година там бяха открити няколко листа от венец и златен пръстен, но това е първия артефакт от Предримския период с някакъв елемент на художествена стойност, въпреки че керамиката която намираме тук на терена е изключително рядка и много важна за археологичната наука и за изследването на Античната художествена култура. 

В момента работим около ранновизантийската баня, под чийто основи намираме храма, който като работна хипотеза продължава да се определя като светилище на Посейдон от 4 в пр .Хр.", каза Недев. 

Разкопките продължават с по-бавни темпове, предвид несигурното бъдеще на програма Виа Понтика.

 "Основно насочваме усилията към укрепване на разкопания терен от към пл. "Хан Крум" и ул. "Аполония", а също така и към проектантски дейности свързани с устройството на зоната, с консервация във всичките му части архитектурна, технологична и ВиК. Продължаваме работа и най-вероятно обекта ще е част от туристическите маршрути през настоящия туристически сезон. Имаме амбициите това да бъде първият изцяло завършен проект по програмата Виа Понтика, която сега е с неясна съдба", посочи още археологът.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zlatna-obeca-ot-4-vek-pr-Hr-sa-otkrili-arheolozi-v-Sozopol-420639
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.