Около 300 рибари от Приморско и Китен излязоха на мирен протест
Автор: Екип Burgas24.bg 12:21 / 31.01.2013Коментари ()721
Около 300 рибари от Приморско и Китен излязоха на мирен протест срещу предстоящото изграждане на ферма за отглеждане на дъгова пъстърва в залива между двата черноморски града, предаде репортер на Burgas24.bg. Хората са притеснени, че съоръженията ще убият поминъка на местните.

В черноморската община преди ден е получено уведомление, подписано от директора на Басейнова дирекция- Варна, че предстои изграждането на 3 стоманени рибарници само на около 3 километра от плажната ивица на двете градчета.

Според рибарите от Китен и Приморско предстоящото изграждане на ферма за дъгова пъстърва ще сложи край на поминъка им. Те обясняват, че предполагаемото място, където те ще бъдат изградени е точно в зона, в която те пускат мрежи, а рибарството е поминък на много хора и това пряко ще засегне интересите на рибарите. Други са още по-категорични: " Ами това е краят, това е краха на рибарите" и се мотириват с това, че пъстървата е жива риба, която трябва да се храни а това ще доведе до замърсяване на морската вода и плажовете.

 

В писмо Басейнова дирекция информира община Приморско,че рибната ферма на варненска фирма ще заеме площ от 100 декара, на 2 мили от брега. Съоръжението ще се състои от 3 потопяеми стоманени рибарници с диаметър от 22,5 метра, височина над водата 6 м, дълбочина на мрежата в морето - 9-11 м, тегло на металната конструкция - 18 тона. Те ще бъдат разположени по официални данни на 2 мили от брега. Лимитът на производство за година е 300 тона

Мнението на администрацията в черноморския град не е искано. Това заяви кметът на Приморско Димитър Германов.

За Burgas24.bg той заяви: "Всъщност изграждането на тези съоръжения не се съобразява с намеренията на общините - в случая на Приморско, за бъдещото развитие на тази територия, защото съгласете се, че тази 12 милна територия, която е изключително държавна собственост в края на краищата е елемент от дейността, която развива общината - говорим основно за туристическа дейност."

За да защити плана си за развитие на общината кметът е поискал среща с колегите си от Асоциацията на черноморските общини. На нея ще настоява за промяна на два закона - за водите и закона за аквакултурите.Това ще даде възможност на общините да защитават своите инвестиционни интереси.

В същото време рибарите излязоха с протестна декларация до президента и премиера в която настояват за отмяна решението на Басейнова дирекция. Морските вълци са категорични :" Искаме да бъдем чути, защото в противен случай ще паркираме рибарските си лодки на главния път Приморско-Бургас в знак на протест срещу своеволията на Басейнова дирекция-Варна".



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Okolo-300-ribari-ot-Primorsko-i-Kiten-izlyazoha-na-miren-protest-412591
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.