В Бургас започнаха да лекуват с кислород болни дечица
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 18.01.2013Коментари ()660
За пръв път в Югоизточна България започна лечение с кислородна терапия на болни от детска церебрална парализа, предаде репортер на Burgas24.bg. В Бургаската многопрофилна болница към рехабилитацията на децата се добавя терапия с кислород под налягане, при което се увеличава разтворения в кръвта кислород и по този начин последният достига до тъканите. Медиците са категорични, че това значително подобрява неврологичния статус на децата с ДЦП.

От края на миналата година Хипербарната оксигенация се прилага на 2-годишният Даниел, който страда от Детска церебрална парализа. Момчето говори и се развива като всяко нормално дете, но има парализа на едното краче и ръката. Здравословният му проблем е следствие от тежко раждане. След 16 процедури напредъкът е видим.

Майката Ирина разказва: "Промяната е, че той стана още по-активен. Опитва се да пълзи макар и неправилно все още, но това е процес на изглаждане. И започна да говори повече, като почти всеки ден вкарва нови думички".

В барокамерата заедно с Даниел влиза майка му, за да прекарат времето от около час в игри и забавление.

Докато майката с момченцето е в апарата за дозирането на кислорода се грижи д-р Даниела Люцканова. Тя обяснява, че детето все още има проблем с двигателната активност. Не може да се движи сам, но с рехабилитацията и с помощта на семейството се надява и това да се случи.

В бургаския регион доскоро терапията с кислород в камера се е използвала най-вече от пациенти с изгаряния, незарастващи рани и гръбначно мозъчни травми.

Само за два дни, след като стана ясно, че ще се прилага и при малки пациенти в отделението са обадили родители на 60 деца с ДЦП с молба да бъдат включени в графика за терапията. Според лекарите на този етап могат да осигурят безплатни 10 процедури на нуждаещите се малки пациенти.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Burgas-zapochnaha-da-lekuvat-s-kislorod-bolni-dechica-409467
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.