Руска Бояджиева: Големи са мечтите и амбициите на община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:01 / 29.11.2012Коментари ()1435
Новото проектно предложение с което община Бургас ще кандидатства за облагородяване на общественозначимите пространства е продължение на първия реализиран такъв по ОП "Регионално развитие", каза по време на представянето му на общественото обсъждане Руска Бояджиева, експертът по европейски политики и програми.

Именно за това е приет интегриран подход при разработката на обектите в проекта, за да се разработи цялостната визия на градската среда.

" Второто важно нещо е, че на практика след края на 2012 г. и през цялата 2013 г. се намираме в режим на приключване на програмния период. Това за Бургас е един от уникалните шансове, последен в рамките на този програмен период да се опита да реализира проект с безвъзмездна финансова помощ. Тази и още една схема практически ще са последните схеми, които ОП "Регионално развитие" ще обяви за този програмен период и за това в общината са мобилизирани всички ресурси на всички дирекции. Крайният срок за кандидатстване е януари 2013 г. и стремежът ни е ние настина да успеем да подготвим качествени и достатъчно интегрирани с обществено значение проекти. Това че се намираме в края на програмния период го споменавам, за да обясня и какъв е финансовият ресурс, с който ще разполагаме. Схемата е обявена с ограничение 5 млн.лв. безвъзмездна финансова помощ за град като Бургас т.е. общината ще има възможност и при финансова осигуреност да дофинансира една част от обектите. Управляващият орган освен тези пет милиона ни дава и една допълнителна възможност на следващ етап, ако се окаже, че има освободен финансов ресурс /в резултата на проведените обществени поръчки и на приключили проекти по оперативната програма/ да кандидатстваме за финансиране на допълнително обекти. Размерът на разходите за всеки един от тези допълнителни обекти не може да надвишава 500 000 лв, което означава, че в средата на януари подавайки нашето проектно предложение ще подадем проект за първа фаза т.е. до 5 млн.лв. безвъзмездна финансова помощ и имаме възможност да представим още няколко допълнителни обекта в размер на разходите до 500 000 лв. Така че наистина мобилизацията е голяма да представим един по-широк списък от обекти и то с работни проекти", обясни Руска Бояджиева.

В проекта са включени около 11 обекта от значимите градски пространства на Бургас. Не са забравени детските и спортни площадки и парковете в различните комплекси на града. Това показва, че мечтите и амбициите на общината са големи, макар и да се съобразява с изсекванията и възможностите на оперативната програма. Разликата в тази схема е, че освен благоустрояването на тези общественозначими градски пространства тук се финансират и допълнителните елементи на атрактивност на средата. Това ще има сериозен принос за естетическото оформление на тези пространства, каза още Бояджиева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ruska-Boyadzhieva-Golemi-sa-mechtite-i-ambiciite-na-obshtina-Burgas-398751
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.