Извършват одити на предприятия за храни в Бургаско | ||||||
| ||||||
Областната агенция за безопасност на храните в Бургас извършва одити на всички предприятия в региона произвеждащи храни от животински и неживотински произход, както и на складове за търговия. Директорът на БАБХ-Бургас д-р Даниела Кепекова каза, че до Нова година тези проверки трябва да приключат като до момента са проверени почти всички предприятия, произвеждащи храни от животински произход и около 20% от предприятията, произвеждащи храни от неживотински произход, тъй като миналата година голяма част от тях са подлежали на такъв одит. До момента не са констатирани драстични нередности, а само несъответствия, които не касаят безвредността на продукта, а предимно адекватното водене на системите за самоконтрол. Д-р Кепекова обясни, че се проверява цялата верига на производство на един продукт. "При тези одити се извършва задълбочена проверка на сграден фонд, технологично оборудване и преценка на водените системи за самоконтрол дали действията, които извършват операторите на храни са адекватни и могат да докажат на съответните лекари или инспектори, че системите за самоконтрол действително гарантират спазване на хигиенни норми в обектите, както и гарантират технология за производство на самите храни, която обезпечава качество и безвредност на храните. След тези одити се записват съответните констатации и се дават препоръки за отстраняването им", обясни тя. Одитите започнаха още в края на активния летен сезон, но поради това, че един одит на предприятия се извършва от цяла комисия, се завършват по-бавно. Източник: Радио "Фокус" |