Хепатит А разболя бургаски ученици
Автор: Екип Burgas24.bg 12:54 / 19.11.2012Коментари ()1189
© Burgas24.bg
Вирусен хепатит А разболя младежи от Химическия техникум и Математическата гимназия в Бургас, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Оттам отчитат висок брой на заболели, голяма част от тях са учащи. По-малко на брой са засегнатите възрастни.

От инфекциозното отделение ще бъдат изписани 8 болни, на тяхно място ще бъдат приети нови.

От бургаската болница са готови да разкрият нови легла. Издадена е заповед да се открие индивидуално отделение за заболелите от хепатит А, съобщиха от РЗИ.

Няма болни от детските градини в региона. От началото на есента са регистрирани 46 души с хепатит А.

Вирусният хепатит тип А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и поява на жълтеница. Заболяването е известно като "болест на мръсните ръце". Основни пътища за предаване на инфекцията са хранителният, контакно-битовият и водният.

Инкубационният период при вирусен хепатит тип А е с различна продължителност от 14 до 50 дни. Заболяването започва грипоподобно. По-късно се появяват температура до 38 градуса, гадене, болки в дясното подребрие, промяна в настроението, раздразнителност. След 2 до 5 дни се появява пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Hepatit-A-razbolya-burgaski-uchenici-396058
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.