Отпуснаха 80 000 лв. за изследване на крепостта Урдовиза
Автор: Екип Burgas24.bg 14:46 / 10.11.2012Коментари ()1056
Нови 80 хиляди лева отпусна Правителството за продължаване на Археологическата експедиция на крепостна стена Урдовиза в Китен. Парите ще дадат възможност на учените да продължат работата си и през зимния сезон, предаде репортер на Burgas24.bg.

Урдовиза е една от най-значимите находки по южното Черноморие. Проучването е започнало още през 2006 г., но тази година е включено и се финансира по проекта "Виа понтика".

Археолозите вече откриха крепостна стена, която е дълга 70 метра и има 3 кули. По стената са правени поне 3 ремонта през средновековната епоха, което говори, че мястото е било много важно селище, което е трябвало да бъде защитавано.

По думите на ръководителя на проекта доц.Кръстина Панайотова: " В селището е имало живот, имало обитаване от 6-ти век преди Христа и това, което е споменал Хекател от Миллет, че войските на Дарий в похода си към скитите се е спрял на това място."

Името Урдовиза е споменавано в различни морски карти. Има свидетелства за живот на това място още от VI век пр.н.е. Десетки са керамичните находки и монети. Те свидетелстват за много активни търговски връзки с всички части. Има предмети от Северна Африка от Мала Азия, задължително от Константинопол, защото е съвсем близко.

Открити са и 6 керамични пещи, които показват, че там се е произвеждала глазирана керамика. За да продължат проучванията и през зимата правителството отпусна 800 хиляди лева за Виа Понтика, от тях 80 хиляди допълнително за изследване на крепостта Урдовиза.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Otpusnaha-80-000-lv-za-izsledvane-na-krepostta-Urdoviza-393971
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.