Религията в училище - само по желание
Автор: Екип Burgas24.bg 16:33 / 13.09.2012Коментари ()1308
© Impact Press Group
Задължително изучаване на предмета "Религия" в училище няма да влезе в Закона за предучилищното и училищното образование, въпреки искането на Светия синод.

В проекта на закона е запазено и сега съществуващото изучаване на религията като задължителноизбираема подготовка (ЗИП) или свободноизбираема подготовка (СИП), заяви зам.-просветният министър Милена Дамянова по повод искането на синода.

Преди дни на конференция във Варна свещеници обявиха, че Българската православна църква е готова да организира протестно литийно шествие заради нежеланието на управляващите религията да стане задължителен учебен предмет.

Дамянова обаче обясни, че в България са регистрирани над 115 вероизповедания и предложение, като това на Светият синод, означава, че трябва да се даде възможност на всички тези официално регистрирани вероизповедания да влязат в училище.

Нека да помислим това ли искаме. Където има проявен интерес към предмета, сме поели ангажимент пред представители на Светия синод, които бяха в МОМН, че заедно с тях ще мотивираме учителите и директорите на училищата да предлагат възможностите за изучаването на религията като ЗИП и СИП, обясни Дамянова.

Тя препоръча да се помисли как ще може да се изучава задължително религията, ако в един клас, има деца, които изповядват седем-осем различни вероизповедания.

Докладът за искането на Светия синод за задължителното изучаване на религията е готов, съобщи още зам.-министърът.

Детето влиза в училище най-напред с това поведение, което получава и е видяло вкъщи, коментира Милена Дамянова по повод аргументите на Светия синод, че ако религията стане задължителен предмет, ще намалее агресията в училище и тя ще спомогне за възпитаването на учениците в християнски ценности.

Църквата има възможност да работи за намаляването на негативните тенденции сред младите хора - чрез своите неделни училища, отбеляза зам.-министърът на образованието.

Източник: bTV



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Religiyata-v-uchilishte-samo-po-zhelanie-379992
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.