Продължава договарянето с аптеки, които ще обслужват ветераните от войните
Автор: Екип Burgas24.bg 09:25 / 13.09.2012Коментари ()638
© Burgas24.bg
До окончателното оформяне на списъка с лекарствени продукти, които се отпускат на ветераните от войните, и генерирането на НЗОК-код режимът на предписване и отпускане на лекарствени продукти за тях ще се извършва на рецептурна бланка според старата наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти от 2009 г. Рецептата се издава в два екземпляра, но освен задължителните рекзивити по нея трябва да се вписва и номерът на удостоверение на ветерана от войните. Правоимащите лица ще могат да ползват до три рецепти месечно, като в една рецепта се допуска изписването на до три броя лекарства според списъка на лекарствените продукти на ветераните от войните, който е публикуван в интернет страницата на Министерството на здравеопазването - http://www.mh.government.bg.

Отпускането на лекарства на ветераните от войните ще става след представяне на две рецептурни бланки, лична карта, удостоверение за ветеран от войните, както и карта за предписване на лекарствата. При предписан лекарствен продукт с генерично наименование, аптеката ще отпуска съответния български или вносен лекарствен продукт с най-ниска продажна цена. Ако лекарят е пропуснал да отрази концентрацията на предписаното лекарство в рецептурната бланка, на ветерана ще бъде отпуснат в аптеката лекарственият продукт с най-ниска концентрация, а при унгвентните форми - с най-малък грамаж.

Както е известно, на 24 август тази година бе обнародвана в "Държавен вестник" наредба №3, която определя нов ред за предписване, отпускане и контрол на лекарствени продукти и дентална помощ на ветераните от войните.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Produlzhava-dogovaryaneto-s-apteki-koito-shte-obsluzhvat-veteranite-ot-voinite-379807
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.