В Бургаска област нямало нито едно закрито училище за учебната година
Автор: Екип Burgas24.bg 15:59 / 12.09.2012Коментари ()814
©
За тази учебна година в цялата Бургаска област не е закрито нито едно училище. Това каза директорът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Виолета Илиева. По нейните думи дори са наблюдава тенденция към разширяване обхвата на дейността в училищата.

"От основни училищата се превръщат в средно общообразователни. И както миналата година се трансформира основното училище в м.с. Черно море от основно в средно, тази година има същото преустройство в училище "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол", посочи Илиева.

"Държавният план прием за учениците след завършен седми клас беше планиран като 40 паралелки с интензивно изучаване на чужд език в профили чуждоезиков, природоматематически и профил технологичен и 30 паралелки в професионалните гимназии", допълни тя като каза, че тази година благодарение и на партньорските организации е направен правилен подбор на паралелките, така че в област Бургас да бъде закрита само една паралелка. Тя е в СОУ "Иван Вазов" - Поморие, уточни Илиева.

"Приемът след завършено основно образование умишлено беше планиран с по-голям брой паралелки за да могат учениците да имат възможността да изберат своята професия и естествено, когато има планирано по-голямо от очакваното има и закриване на паралелки, но това е в следствие липсата на интерес към тези паралелки и за закрити предимно непрофилирани паралелки", обясни тя.

В сила е задължителното изискване 5-годишните деца да подлежат на задължително обучение. Учебните комплекти за първолаците вече са раздадени по училищата. Министерството на образованието е предвидило и раздаване на комплекти за родителите на първокласниците и в момента тече процедурата за тяхното раздаване, допълни Илиева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Burgaska-oblast-nyamalo-nito-edno-zakrito-uchilishte-za-uchebnata-godina-379694
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.