Развързахме кесията за празниците, харчим 180 млн.лв.
Автор: Екип Burgas24.bg 09:55 / 08.09.2012Коментари ()397
© Burgas24.bg
Българинът е известен с пестеливостта си, но по празниците развързва кесията. В почивните дни около 6 септември ще похарчим около 180 млн. лв. Това показват изчисленията на Института за анализи и оценки в туризма. За четирите свободни дни над 400 хиляди нашенци предпочетоха да отмарят на нашето Черноморие или в чужбина. Повечето са избрали родните ни курорти, тъй като у нас средните разходи на човек излизат около 400 лв. Зад граница трябва доста по-солиден бюджет. Сумата е по-голяма, отколкото миналата година, отчитат експертите. Оказва се обаче, че макар да харчим повече, реално почиваме по-малко. "Наистина имаме увеличаване на разходите заради по-високата цена на горивата и храните, което води до съкращаване на почивката", обяснява Румен Драганов от института.

Оказва, че макар да харчим повече, реално почиваме по-малко. "Имаме едно увеличаване на това, което се харчи, но то е свързано с по-високата цена на горивата и по-високата цена на храните, т.е. имаме едно оскъпяване на пътуванията и това доведе до съкращаване на престоя на туристите", смята Румен Драганов.

Профилът на българина, който може да си позволи повече от една почивка на морето през лятото, е на турист между 30 и 40 години. Това са предимно мениджъри на средно ниво в различни компании. Една част от тях предпочитат планината, след като през лятото вече са обиколили морските курорти. Често избират да похарчат парите си в автентично направените къщи с типичната българска атмосфера, привлечени не само от битовата обстановка в тях.

Цената на нощувка в подобна къща варира от 40 до 60 лв. на човек. Обикновено към нощувката се предлага и закуска, която често включва типично местно ястие, направено в домашни условия. Отделно гостите могат да доплатят за обяд или вечеря, които излизат средно по около 30 лв. на човек, разказват ресторантьорите. Пътуващите в чужбина най-често избират близки дестинации, като Гърция е фаворитът, твърдят туроператори.

Тези, които нямат възможност да си позволят да пътуват около празниците, задължително пълнят хладилника повече от обикновено, отбелязват продавачите в хранителните магазини. Повечето от хората наблягат на белите меса. Купуват се основно пилешко и зеленчуци, обясняват търговците. Средната сметка, която са навъртали българите в деня преди Съединението е 50 лв. Това е с около 20 лв. повече от обичайното, коментират от търговските вериги.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Razvurzahme-kesiyata-za-praznicite-harchim-180-mlnlv-378805
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.