Плевнелиев: Ботев показа на целия свят, че България е достойна за свободата си
Автор: Екип Burgas24.bg 11:08 / 02.06.2012Коментари ()773
© Burgas24.bg
Ботев е от онези велики личности в световната история, които очертават най-високия духовен ръст на своите нации.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

"Ботевата поезия отдавна се е превърнала в най-високата мярка на българския творчески гений, на волята на българина за свобода, за независимост, за достоен живот. Могъщият му талант роди гениални поетически послания, както и съдбовния завет - "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Блестящата му публицистика постави на безпощадна дискусия най-важните проблеми, които народът трябва да реши сам по пътя на свободата си", каза президентът.

"Най-силното си послание към българите Христо Ботев отправи чрез подвига на неговата чета - за свободата са достойни само онези, които са готови да умрат в нейното име. Или както самият той каза - "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество", каза още президентът. По думите му, чрез героичната си саможертва Христо Ботев показа на Европа и целия свят, че българският народ е достоен за свободата си.

Така той направи най-важната крачка по пътя към възстановяване на българската държавност, посочи още държавният глава, който изтъкна подвига на революционерите, загинали за свободата на България.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Plevneliev-Botev-pokaza-na-celiya-svyat-che-Bulgariya-e-dostoina-za-svobodata-si-356312
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.