Шуробаджанащина гони младите от работа
Автор: Екип Burgas24.bg 09:40 / 31.05.2012Коментари ()708
© Burgas24.bg
Шуробаджанащината и неравните условия за труд са сред основните пречки пред намирането на работа сред младежите. ,,Любимците на шефа", които работят малко, а получават много, отчайват студентите, че ще успеят да се реализират успешно у нас. Това е един от главните изводи от конференцията
за кариерното развитие сред учениците проведена вчера.

,,Младите могат да са спокойни, че в големите фирми шуробаджанащина няма", каза Светлозар Петров, шеф на водеща компания за намиране на работа у нас. Разликата е, че дори и някой познат да помогне на младежа да си намери работа в топфирма, ако той няма качествата да я върши, няма шанс да задържи длъжността си.

,,Младите трябва да да разчитат на себе си и да са активни в търсенето на работа, вместо да чакат някой ,,да ги уреди" или пък да се оплакват, че са ощетени от държавата", каза още Светлозар Петров.

Владеене на чужд език, компютърна грамотност и умения за добра комуникация са трите топумения, които бизнесът търси

в кандидатите за работа. Сред основните пречки за успешната реализация на българските младежи е неподходящото образование, което са записали. Студентите често искали да сменят специалността си след като отидат на стаж и се сблъскат с практиката, съобщи още Светлозар Петров. Немалко били и висшистите на средна възраст, които след няколко години трудов опит са доста разочаровани от професията си и искат да се насочат към друга сфера.

,,Един от най-добрите ни кариерни консултанти дълго беше главен счетоводител, но смени професията си, защото искаше работа, която да е свързана с повече комуникация", разказа Петров.

Средно до 35 години българите опитвали различни професии, докато намерят правилното си работно място, изчислиха експертите от компанията за набиране на персонал.

С най-успешна реализация били хората, чиято кариера е пряко свързана с хобито им. Правилният избор на образование е решаващ за успешната кариера, коментира още Петров.

Още в 9-и-10-и клас гимназистите трябва сериозно да си помислят какво им е интересно, какви качества притежават и какво искат да следват и работят, съветват консултантите по набиране на персонал.

,,Да пропилееш пет години в университета по време на криза е фатална грешка", каза Светлозар Петров.

Проблем обаче било, че родителите често влизали в ролята на диктатори и решавали какво висше да учи рожбата им. Майките и татковци с успешен бизнес пък имали болната амбиция децата им да продължат семейния занаят, независимо дали той съответства на техните интереси. Затова специалистите съветват гимназистите да ходят на консултации за кариерно ориентиране заедно с родителите си. Майки и татковци заедно със своите деца могат да посетят безплатни семинари или индивидуални консултации, които струват 50 лв. на час. Наскоро просветното ведомство също представи проект за кариерно развитие сред учениците, според който децата трябва да търсят ,,своята професия" още от начален курс.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Shurobadzhanashtina-goni-mladite-ot-rabota-355687
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.