Различни мнения относно преименуването на Летния театър
Автор: Екип Burgas24.bg 17:23 / 18.05.2012Коментари ()1262
© Burgas24.bg
Обществено обсъждане за преименуването на Летния театър на името на Пламен Ставрев се проведе в Бургас. Интересът към дебата бе голям и залата в Община Бургас бе изпълнена с хора. Дебатът се провежда след решение на Общинския съвет по повод входирана докладна записка от групата съветници от "Демократична коалиция" в Общинския съвет.

Станка Рускова от ДСБ Бургас представи мотивите на съветниците за преименуването на театъра на името на бургаския музикант, като припомни неговите заслуги и мястото, което той заема в бургаската музикална общност.

Според съветниците Летния театър на Бургас се използва през повечето време за музикални изяви, а и самият музикант многократно е присъствал на неговата сцена и ако театърът бъде на негово име това би изразило почитта на бургазлии към таланта на барда.

Писателят Иван Бубалов изрази мнение, че Летният театър не бива да се преименува, защото поколения бургазлии го знаят по този начин. На това мнение застанаха и от фондация "Пламен Ставрев" Според тях подобни решения не бива да се взимат прибързано и емоционално.

Според Стефан Корадов от фондацията всеки, който познава Пламен Ставрев, знае че той е далеч от грандомания и дори би приел с насмешка подобен акт на преименуване. По думите му не бива името на бунтаря Пламен Ставрев да бъде използвано от партии за една или друга цел.

Петър Генчев, също от Фондация "Пламен Ставрев" каза, че на името на бургаския блусар може да се кръсти културен дом или клуб, но не и Летния театър. Писателят Иван Сухиванов допълни, че всеки град си има свои емблематични места, които години наред носят имена придобили гражданственост и дори Летния театър да бъде преименуван гражданите ще продължат да си го наричат летен театър.

Поетът Ваньо Вълчев сподели, че с всичко, което е сътворил, изпълнил и направил Пламен Ставрев заслужава името му да бъде отбелязано и да остане в Бургас, но не е убеден, че точно Летния театър трябва да носи неговото име. С всеобщо одобрение и аплодисменти присъстващите на общественото обсъждане посрещнаха предложението на Росен Друмев вместо да се именува Летния театър много по-удачно всяка година да има блус фест на негово име и в негова чест, така както той го организирал преди.

От фондацията на името на "Пламен Ставрев"обявиха, че на 28 август ще се проведе възобновения блус фест, но на името на Пламен Ставрев. Болшинството от мненията бе, че Летния театър трябва да си остане така, както е придобил общественост за бургазлии и че идеята да има блус фест на негово име е по-удачна.

Събраните мнения по време на обсъжданията ще бъдат представени на общинския съвет, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева. Една част от тези мнения са протоколирани, други се очакват в писмен вид. Самите вносители на докладната казаха, че ще обмислят още веднъж предложението си и ще решат дали то ще остане и ли не в дневния ред на следващата сесия.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Razlichni-mneniya-otnosno-preimenuvaneto-na-Letniya-teatur-352948
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.